Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/u19798p77589/domains/bellabettien.nl/public_html/wp-content/themes/Divi/includes/builder/functions.php on line 5941
Geschiedenis van de pizza | Bella bettien

Het gerecht dat favoriet is bij jong en oud en afkomstig uit Italië: De pizza! Hoe is de pizza ontstaan en waarom is de pizza een echte wereldster geworden? De oorsprong van de pizza gaat ver terug! Nog voor de jaartelling ontdekte men in het zuidelijke Middellandse zeegebied het geheim van het mengen van meel met water en het verwarmen op een hete steen. Resulterend in een traditioneel mediterraans gerecht: plat brood. Tegenwoordig kan je dit gerecht overal en altijd vanuit je luie stoel bestellen. Op Snellepizza.nl vind je bijvoorbeeld pizza bezorgers in Zuid-Holland, Gelderland en andere Nederlandse provincies.

 

Doorbraak in Napels

De echte doorbraak van de pizza was in de 18e eeuw in Napels waar de bakkers de platte broden belegden met geïmporteerde tomaten. In 1889 mocht Raffaele Esposit, de toen beroemdste pizzamaker, voor de koning van Italië Umberto I en zijn vrouw Margherita zijn specialiteiten bereiden tijdens hun bezoek aan Napels. Speciaal voor de gelegenheid bedacht  Raffaele Esposit  een pizza met tomatensaus, mozzarella en basilicum, niet geheel on-toevallig in de kleuren van het koninkrijk Italië!  De pizza smaakte de koningin Margherita zo goed dat ze Raffaele Esposit een persoonlijke bedankbrief stuurde. Raffaele Esposit vernoemde op zijn beurt de pizza naar de koningin Margherita. Een kopie van deze brief hangt nu nog steeds aan de muur van de Napolitaanse pizzeria Brandi en is in eigendom van Esposito’s nakomelingen. De pizza Margherita wordt nu ook wel beschouwd als de moeder aller pizza’s!

De pizza verplaatst zich naar Amerika

 

In de tweede helft van de 19e  eeuw emigreerde veel Italianen naar Amerika en namen de traditie mee. Aangezien niet alle ingrediënten verkrijgbaar waren in Amerika  werd  de traditionele Italiaanse pizza aangepast. Een Pizza Americano wordt gekenmerkt door een twee centimeter dikke bodem en wordt niet gebakken in de oven maar in een pan!  De eerste commerciële Amerikaanse pan pizza’s waren verkrijgbaar in Italiaanse bakkerijen. Beroemdheden van Italiaanse afkomst, waren dol op deze pizza’s. Dean Martin heeft er zelfs een ode over geschreven: ‘When the moon hits your eye like a big pizza pie, that amore”

 

Opkomst van kant-en-klaar pizza

Niet lang daarna werden de eerste kant en klare diepvries pizza’s aangeboden, waardoor de pizza in overweldigende populariteit is toegenomen. De pizza is tegenwoordig wereldberoemd en zeer geliefd bij jong en oud. Kun jij je nog een wereld zonder pizza voorstellen?