Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/u19798p77589/domains/bellabettien.nl/public_html/wp-content/themes/Divi/includes/builder/functions.php on line 5941
Wijn proeven in 4 stappen | Bella bettien

Walsen, slurpen, gorgelen, spugen de onaantrekkelijke geluiden die mensen maken bij het proeven van de wijn je hebt het vast wel eens gezien of ‘gehoord’. Deze activiteiten zijn niet bedacht om te genieten van de wijn maar juist om de smaak tot op zijn diepst te ervaren en te proeven. Creëer hiermee je eigen WijnFantasie. Zo heb je tegenwoordig veel wijnproeverijen, je hebt er vast wel eens iets van voorbij zien komen. Je hebt hier cursussen voor of pakketten die thuis opgestuurd kunnen worden. Bij het proeven van wijn let men op smaak, geur en het uiterlijk van de wijn. Maar hoe doe je dit eigenlijk en hoe kan je ervoor zorgen dat jij de optimale smaak van de wijn kan proeven?

Stap 1: observeer

Zorg dat je in de buurt van goed en fel licht bent met het liefst een witte of neutrale achtergrond. Alleen op deze manier kun jij je wijn perfect beoordelen. Houdt je glas bij de steel vast. De tinten van de wijn kunnen namelijk veel zeggen zoals om welke druifsoort het gaat en hoe oud de wijn is. Let op de kleur, helderheid en viscositeit van de wijn. 

  • Witte wijn gaat van lichtgeel met groene tinten (jong groen) naar donkergeel
  •  Rode wijn gaat van lichtrood naar donker rood/roestig bruin.
  •  Rosé wijn gaat meerdere kanten op. Dit kan van oranje tot roze gaan oud of jong.

Stap 2: Wals

Bij het walsen van de wijn laat je de wijn als het waren rondjes draaien in je wijnglas. Op deze manier zorg je ervoor dat er meer zuurstof bij de wijn komt en dit heeft invloed op de aroma’s die vrijkomen. Door deze manier kan je meer van de wijn proeven.

  • Tafel Walsen: Zet je glas op tafel en houd het glas bij de voet of ook wel steel genoemd en draai rond alsof je kleine rondjes tekent op je tafel. 
  • Lucht Walsen: Ook met deze manier moet je je wijnglas vasthouden aan de steel. Houdt je glas in de lucht omhoog en draai rond.

Stap 3: Ruik

Ruiken aan je wijn heeft ook weer met de aroma’s te maken sterker nog je gaat op zoek naar de aroma’s van de wijn. Deze zijn belangrijk en kunnen jou veel vertellen over de wijn. Door te ruiken aan je wijn krijg je een soort van preview van hoe de wijn waarschijnlijk gaat proeven. Het is van belang dat de wijn lekker ruikt en als je niets ruikt is dit dan ook geen goed teken. Over het algemeen kunnen geuren wel heel persoonlijk ervaren worden.

  • Stop je neus in het glas net totdat je neus de wijn niet aanraakt en ruik kort en krachtig aan de wijn.
  • Geuren die vaak geroken worden zijn: fruitig, aards, bloemachtig, kruidig, dierlijk en vanille. 

Stap 4: Proef en slurp

Het is zover, je kan nu eindelijk je wijn gaan drinken en proeven. En zoals eerder gezegd bij dit gedeelte komen de onaantrekkelijke geluiden van pas maar het hoort erbij! Door deze techniek te gebruiken komen er extra aroma’s vrij in de smaak doordat de wijn meer zuurstof krijg. Bij het proeven letten we natuurlijk op de smaak van de wijn maar ook niet te vergeten de structuur van de wijn. 

  • Gorgel de wijn in je mond en doe dit op dezelfde manier zoals je je mond spoelt met mondwater. Doe dit tot 4 à 5 seconden en niet langer omdat je zo de smaak van de wijn kan verpesten als het ware. 
  • Slik of spuug de wijn uit net wat jij fijner vindt. Mocht je de wijn doorslikken probeer dit dan langzaam te doen en let hierbij op het gevoel dat de wijn jou geeft in je keel.